Ecleairs - La Cuina de la Magda i el Alfredo

Go to content
ECLEAIRS

INGREDIENTS:
MASSA:
125 ml. d'aigua
125 ml. de llet
3 gr. de sal
5 gr. de sucre
110 gr. de mantega
140 gr. de farina
3 o 4 ous (depenent de la mida)

PREPARACIÓ:
Posar en un cassó l'aigua, la llet, la sal, el sucre i la mantega a foc suau (5-6 vitroceràmica) perquè es vagi fonent suaument la mantega mentre s'escalfa la llet. Un cop estigui tot barrejat i la llet estigui tèbia, es puja la temperatura perquè bulli (8-9).
A part, s'haurà tamisat la farina sobre un paper.
Un cop la llet doni el primer bull, es retira el cassó del foc i s'afegeix la farina amb una cullera de pal, remenant primer suaument perquè tot quedi homogeni i no es vessi. Es torna a posar el cassó a foc fort i es regira la barreja vigorosament fins que la massa quedi uniforme i es desenganxi del cassó. Després es regira una mica més (30 segons) a menor temperatura (4-5) perquè s'assequi. La massa s'ha de desenganxar del cassó perfectament.
Es tira la massa a un bol (es canvia de recipient) i es comença a afegir els ous un a un, remenant després de fer cada un d'ells amb una espàtula de fusta fins que quedi ben uniforme abans de tirar el següent.
Es remena bé. Després de l'últim ou, la massa ha de quedar homogènia i en aixecar la espàtula ha de fer una forma de bec, que en les puntes ha de ser transparent. Si no queda així, se li tira un 1/4 d'ou més per arreglar-la.
Posem a escalfar el forn a 250ºC. Es fan tiretes de massa (forma dels éclairs), i es col·loquen en un motlle que s'haurà untat amb una mica de mantega i després s'haurà netejat amb un paper de cuina per eliminar la mantega sobrant.
Lloa eclaires són molt difícils d'enfornar. Han de rebre una temperatura forta a l'entrar al forn per fer crosta. Per això el forn ha d'estar molt calent (250º) quan es fiqui la safata. Es tanca la porta i s'apaga el forn fins a la temperatura baixi de 170 º (es controla la temperatura mitjançant una sonda o termòmetre). Despés, es torna a encendre el forn a 170 º i s'acaben de coure els éclairs 15-20 minuts més.
Es treuen del forn i es deixen refredar. Han de quedar esponjosos i en forma de Eclair.
Per omplir-los, es fan 2 forats per sota de cada Eclair i s'omplen de crema (veure preparació) amb una màniga pastissera (filtre del 5-6). Es netegen les restes amb els dits. Es pot posar per sobre sucre glas o fondant de xocolata.
Back to content