Com triar el menú - La Cuina de la Magda i el Alfredo

Go to content

COM ESCOLLIR EL MENÚ

Tenim convidats a casa i ens toca triar el menú. A continuació, donarem uns consells o pautes a tenir en compte perquè els convidats gaudeixin de la vetllada, perquè el menjar que preparem sorprengui i quedi rica, i perquè nosaltres gaudim de la visita dels nostres convidats. Per a això, fem-nos les següents preguntes i fem llistes:

1) Quin tipus d'invitació fem? Menjar, sopar, esmorzar, berenar, pica pica...? Saber-ho ens ajudarà a triar el lloc on anem a dinar, el temps que necessitem i, sobretot, l'elecció dels plats.

2) Qui són els convidats? Delimitar aquest aspecte ens ajudarà a determinar el tipus de menjar que hem de fer, com hem de arreglar la taula, la casa, i fins i tot com ens hem de arreglar nosaltres. Hem de determinar si els convidats són familiars, amics, si es tracta d'un dinar de compromís o informal, si són coneguts o desconeguts, si és un menjar per a nens o per a adults, o per a grups mixtos de nens i adults, una celebració, etc.

3) Quants són els convidats? És important concretar el nombre de persones que vindran per muntar la taula i preparar el parament. Sabent-ho, podrem tenir una idea bastant exacta de les compres que hem de fer sobre la base de les quantitats que hem de preparar. Saber quantes persones són ens ajudarà a saber quin tipus de menjar hem de preparar. Per exemple, si es tracta d'un grup molt gran, el més pràctic és muntar un bufet en el qual totes les persones puguin trobar alguna cosa del seu gust, però si es tracta de poques persones, el millor és seure al voltant d'una taula i llavors ens podem lluir amb els detalls tant en el muntatge de la taula com en la preparació del menjar.

4) Pressupost. És bàsic saber amb quants diners disposem per menjar. El fet de comptar amb pocs diners no vol dir que no ens puguem lluir i, al contrari, tenir la possibilitat de comprar coses cares no garanteix l'èxit d'un àpat. El millor és fer llistes segons el pressupost que tinguem. Fer una bona elecció sabent què volem i què podem fer ens donarà més possibilitats de sortir airosos. Coses a tenir en compte: productes de temporada, aliments frescos i menjars fàcils de fer. Cal evitar en el possible elaboracions complicades i pesades...

5) Menú. En un dinar, o un sopar, que és el més usual, el menú ha de constar d'un aperitiu variat que es pren mentre arriben tots els convidats i ens vam asseure a taula, després a la taula prendrem un entrant, un plat principal i un postre, per acabar amb un cafè. Com ja vam dir, fem llistes, sempre al voltant del plat principal, i sobretot recordeu que la presentació és molt important:

Aperitius: Podem ser tradicionals o originals, no només en la presentació, sinó també en el que oferim, o les dues coses alhora. A part de les socorregudes patates fregides, olives, escopinyes, ganxets, pernil, formatge, embotits... podem ser originals i amb temps preparar les cosetes que us anem ensenyant: les magdalenes salades, els crostini amb salses, les gambes cruixents, els xupitos de parmesà.
Els entrants: han de ser plats senzills, lleugers, però no per això menys vistosos, saborosos, que no treguin la fam als comensals. El millor és que siguin plats que puguem preparar amb anticipació i que arribat el moment del menjar, siguin fàcils de muntar i servir. Alguns exemples serien sopes, cremes, amanides, verdures rostides, pastissos salats, rotllets de verdura, arròs, pasta...
Plat Principal: Aquest plat i les postres són els plats al voltant dels quals hem de centrar el menjar. En base a aquest plat triem els aperitius, els entrants, els acompanyants i les postres. Podem triar entre un plat de carn, de marisc o de peix, però podem ser originals i fer un plat principal que no sigui cap dels tres. Per exemple, una lasanya, un arròs, un potatge de llegums, pasta... etc. Escollir el plat principal depèn de moltes coses: de la temporada, del pressupost, dels convidats, de l'ocasió, del originals que vulguem ser...
Postres: Aquest és el moment "dolç". Tenim multitud d'opcions, des de la fruita fresca de temporada tallada i servida de forma especial, a qualsevol tipus de pastís, pastís gelat i, com no?, la xocolata en les moltes formes en que es pot servir. Una altra opció molt bona és una combinació de fruita i una altra cosa: fruita i gelat, o fruita i pastís, o fruita i xocolata. A l'hora de triar les postres, tinguem en compte el tipus de menú que hàgim servit. Es tracta que els convidats gaudeixin, no que es vagin amb la sensació d'haver-se saltat tots els límits.
Cafè, te i infusions: Podem fer del moment del cafè una cosa màgica. Donem la possibilitat als nostres convidats de gaudir d'un bon cafè, d'una bona infusió o fins i tot d'un bon te, i si podem acompanyar d'unes pastetes preparades amb antelació per nosaltres, millor.

Back to content